Harmonogram

Operacja jest realizowana w trzech etapach:

od 1 stycznia do 30 czerwca 2023 roku

Będą prowadzone następujące działania:


prace nad konstrukcją pilotażowej linii do kiszenia pieczarek oraz prace badawcze realizowane przez zespół badawczy z IBPRS:

  1.  wytypowanie i badania szczepów bakterii fermentacji mlekowej z rodzajuLeuconostoc;
  2.  wykonanie testów na aktywność antybakteryjną badanych szczepów wobec szczepów patogennych;
  3.  ocena przydatności biomasy bakterii do wykonywania komercyjnych szczepionek;
  4. wykonanie kiszonek pieczarki dwuzarodnikowej białej;
  5. badania fizyko-chemiczne, mikrobiologiczne i organoleptyczne kiszonek;
  6. uzyskanie materiału szczepiennego do doświadczeń;
  7. wykonanie kiszonek doświadczalnych wraz z doborem zestawu przypraw;
  8. wykonanie badań fizyko-chemicznych oraz organoleptycznych uzyskanych kiszonek.

od 1 lipca do 31 grudnia 2023 roku

 

W drugim etapie będą kontynuowane prace nad konstrukcją linii pilotażowej
do kiszenia pieczarek – w gospodarstwie rolnym w Woli Cyrusowej. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego wykona następujące działania:

Wykonanie kiszonek doświadczalnych;

  1. przeprowadzenie porównawczych doświadczeń przechowalniczych w warunkach chłodniczych i temperaturze pokojowej;
  2. wykonanie badań porównawczych kiszonek po okresie miesięcznym i sześciomiesięcznym;

Zostanie również przeprowadzona pasteryzacja części kiszonek oraz zostaną przeprowadzone porównawcze doświadczenia przechowalnicze w warunkach chłodniczych i temperaturze pokojowej pieczarek pasteryzowanych. Pozostałe badania, to: wykonanie badań porównawczych kiszonek pasteryzowanych po okresie miesięcznym i sześciomiesięcznym oraz
badania organoleptyczne kiszonek, z udziałem ekspertów.

od 1 stycznia do 30 czerwca 2024 roku

W trzecim etapie zostaną ukończone prace nad konstrukcją linii technologicznej do kiszenia.

Pracownicy IBPRS przeprowadzą próby technologiczne zakiszania w skali przemysłowej przy użyciu linii pilotażowej. Będą także prowadzone następujące prace:

  1. przeprowadzenie hodowli laboratoryjnych i uzyskanie materiału szczepiennego do doświadczeń;
  2. wykonanie posiewów mikrobiologicznych oraz ocena pracy urządzeń i dokonanie niezbędnych korekt pracy;

ocena porównawcza mycia grzybów w wodzie wodociągowej i dekontaminowanej. Mazowiecki Oddział Doradztwa Rolniczego będzie promować działania i przedstawi rezultaty projektu podczas konferencji organizowanej w ośrodku MODR „Poświętne” w Płońsku.

Miejsce

Prace będą prowadzone w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie oraz w gospodarstwie położonym w miejscowości Cyrusowa Wola Kolonia, powiat brzeziński, województwo łódzkie.

Biuro operacji
w siedzibie Lidera Operacji

Fundacja Inkubator Innowacji

ul. Kielecka 16/2
02-550 Warszawa
Anna Kruczko

Translate »