Operacja jest realizowana w trzech etapach:
od 1 stycznia do 30 czerwca 2023 roku
Będą prowadzone następujące działania:
prace nad konstrukcją pilotażowej linii do kiszenia pieczarek oraz prace badawcze realizowane przez zespół badawczy z IBPRS:
- wytypowanie i badania szczepów bakterii fermentacji mlekowej z rodzajuLeuconostoc;
- wykonanie testów na aktywność antybakteryjną badanych szczepów wobec szczepów patogennych;
- ocena przydatności biomasy bakterii do wykonywania komercyjnych szczepionek;
- wykonanie kiszonek pieczarki dwuzarodnikowej białej;
- badania fizyko-chemiczne, mikrobiologiczne i organoleptyczne kiszonek;
- uzyskanie materiału szczepiennego do doświadczeń;
- wykonanie kiszonek doświadczalnych wraz z doborem zestawu przypraw;
- wykonanie badań fizyko-chemicznych oraz organoleptycznych uzyskanych kiszonek.
od 1 lipca do 31 grudnia 2023 roku
W drugim etapie będą kontynuowane prace nad konstrukcją linii pilotażowej
do kiszenia pieczarek – w gospodarstwie rolnym w Woli Cyrusowej. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego wykona następujące działania:
Wykonanie kiszonek doświadczalnych;
- przeprowadzenie porównawczych doświadczeń przechowalniczych w warunkach chłodniczych i temperaturze pokojowej;
- wykonanie badań porównawczych kiszonek po okresie miesięcznym i sześciomiesięcznym;
Zostanie również przeprowadzona pasteryzacja części kiszonek oraz zostaną przeprowadzone porównawcze doświadczenia przechowalnicze w warunkach chłodniczych i temperaturze pokojowej pieczarek pasteryzowanych. Pozostałe badania, to: wykonanie badań porównawczych kiszonek pasteryzowanych po okresie miesięcznym i sześciomiesięcznym oraz
badania organoleptyczne kiszonek, z udziałem ekspertów.
od 1 stycznia do 30 czerwca 2024 roku
W trzecim etapie zostaną ukończone prace nad konstrukcją linii technologicznej do kiszenia.
Pracownicy IBPRS przeprowadzą próby technologiczne zakiszania w skali przemysłowej przy użyciu linii pilotażowej. Będą także prowadzone następujące prace:
- przeprowadzenie hodowli laboratoryjnych i uzyskanie materiału szczepiennego do doświadczeń;
- wykonanie posiewów mikrobiologicznych oraz ocena pracy urządzeń i dokonanie niezbędnych korekt pracy;
ocena porównawcza mycia grzybów w wodzie wodociągowej i dekontaminowanej. Mazowiecki Oddział Doradztwa Rolniczego będzie promować działania i przedstawi rezultaty projektu podczas konferencji organizowanej w ośrodku MODR „Poświętne” w Płońsku.
Miejsce
Prace będą prowadzone w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie oraz w gospodarstwie położonym w miejscowości Cyrusowa Wola Kolonia, powiat brzeziński, województwo łódzkie.
Biuro operacji
w siedzibie Lidera Operacji
Fundacja Inkubator Innowacji
ul. Kielecka 16/2
02-550 Warszawa
Anna Kruczko
