Podsumowanie wyników badań: konferencja zorganizowana przez MODR w Sękocinie
22 października 2024 r. w Sękocinie Starym, operacja Dobre Pieczarki i jej wyniki zostały zaprezentowane podczas konferencji „II Forum Grup Operacyjnych na Mazowszu, zorganizowanej w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2024-2025, w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Próby technologiczne linii do kiszenia
Pilotażowa linia do kiszenia w gospodarstwie rolnym w Woli Cyrusowej Kolonii została oddana do użytku we wrześniu 2024 r. i pomyślnie przeszła próby technologiczne, przeprowadzone przez pana dr hab. Antoniego Miecznikowskiego, kierownika naukowego operacji.
Działania promocyjne w Siedlcach
W dniach 7-8 września 2024 roku, prowadziliśmy działania promocyjne podczas XXX Międzynarodowych Dni z Doradztwem Rolniczym. Prezentacja materiałów informacyjnych i możliwość degustacji kiszonych pieczarek spotkały się z dużym zainteresowaniem. Region siedlecki tradycyjnie skupia liczne gospodarstwa specjalizujące się w produkcji pieczarek.
Działania Promocyjne podczas Dni Rolnictwa w Płońsku
XXIV Mazowieckie Dni Rolnictwa w Płońsku już za nami. Podczas dwudniowej imprezy, w dniach 8-9 czerwca 2024 r. prezentowaliśmy do degustacji kiszone pieczarki, przygotowane według naszej technologii oraz prowadziliśmy działania informacyjne.
Wydłużenie 3. Etapu operacji, 5.06.2024
Wydłużyliśmy czas trwania 3. Etapu operacji do końca września 2024 roku, na podstawie Aneksu nr 4 do Umowy o przyznaniu pomocy nr 00082.DDD.6509.00074.2019.07, zawartej z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Spotkanie Konsorcjum Dobre Pieczarki
24 maja 2024 roku, w siedzibie IBPRS, w Zakładzie Fermentacji, odbyło się spotkanie konsorcjantów i współpracowników Grupy Operacyjnej Dobre Pieczarki. Zostały podsumowane badania przeprowadzone dotychczas w IBPRS oraz omówiono zmiany w konstrukcji prototypowej linii do kiszenia. Zostały również porównane kiszonki wykonane w warunkach laboratoryjnych oraz w gospodarstwie rolnym w Woli Cyrusowej Kolonii.
Działania promocyjne: Łąck
Nasz produkt: kiszona pieczarka, został zaprezentowany na XXXII Giełdzie Rolniczej w Łącku, w dniu 12 maja 2024 roku. Można było dokonać degustacji pieczarek. Zebraliśmy bardzo dużo pozytywnych opinii i zapytań dotyczących ewentualnej współpracy.
Spotkanie Konsorcjum Dobre Pieczarki
Z dniem 26 września 2023 roku, do grona konsorcjantów – jako pełnoprawny uczestnik operacji – weszła pani Kamila Kaszkiel, która dotychczas wspierała w projekcie działania swojej mamy Aliny. Zmiana nastąpiła wskutek przekształceń własnościowych gospodarstwa rolnego w Woli Cyrusowej Kolonii. Pani Alina, nadal chętnie angażuje się w realizację działań promocyjnych i bardzo lubi zakiszać pieczarki. Ma opracowane własne receptury smakowe – z dodatkiem curry, co nadaje kiszonym pieczarkom niepowtarzalnego smaku.
1 czerwca 2023: promocja działań w TVP
W dniu 1 czerwca 2023 roku został wyemitowany reportaż w cyklu „Łączy nas mazowieckie”. W materiale redakcji regionalnej TVP Warszawa, został przedstawiony dotychczasowy przebieg badań i założenia operacji. Wywiadu udzielił pan dr hab. Antoni Miecznikowski, kierownik naukowy projektu.
Promocja operacji Dobre Pieczarki na forum międzynarodowym: Bolonia, Włochy
W dniach 14-15 marca 2023 roku reprezentanci konsorcjum, wzięli udział w międzynarodowych warsztatach „EU CAP Network Workshop – Enhancing food security under changing weather patterns: farm adaptation”. Została omówiona prezentacja poświęcona realizacji operacji i walorom zdrowotnym kiszonek, w tym kiszonym pieczarkom. Kiszona żywność jest prawie w ogóle nie znana za granicą, z wyjątkiem kiszonej kapusty popularnej w Niemczech.
16 stycznia 2023 roku lider konsorcjum, fundacja Inkubator Innowacji, dokonał wyboru wykonawcy linii pilotażowej do kiszenia pieczarek
Na podstawie zebranych ofert i została zaakceptowana oferta przedłożona przez Laboratorium Badań i Rozwoju Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie, która specjalizuje się w projektowaniu i konstruowaniu prototypów, urządzeń, linii półtechnicznych oraz aparatury badawczo-rozwojowej i procesowej wraz z oprogramowaniem. 20 stycznia 2023 roku, w Warszawie, w siedzibie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego odbyło się spotkanie
inauguracyjne Konsorcjum „Dobre Pieczarki” z udziałem przedstawicieli Fundacji Inkubator Innowacji (Lider Operacji), Mazowieckiego Oddziału Doradztwa Rolniczego, producenta rolnego Aliny Gontarczyk, prezesa Laboratorium Badań i Rozwoju Sp. z o.o., dr inż. Łukasza Kurzępy. Gospodarzem spotkania był zespół Zakładu Technologii Fermentacji IBPRS, wraz z jego kierownictwem – dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak oraz dr inż. Antoni Miecznikowski. Uczestniczyli także
przedstawiciele Działu Koordynacji Badań, Informacji Naukowej i Marketingu IBPRS. Podczas spotkania omówiono plan działań w I etapie.